SCY:n tokoleirillä oli kouluttamassa Hanna Närhi. Koulutuksia oli 2x15min per koira per päivä. lisäksi suunnilleen saman verran treeniaikaa toisten leiriläisten liikkuroimana ja häiriköimänä. Itse jaoin aikani siten että treenasin kaikki Hannan vuorot Murun kanssa ja Lakin kanssa sitten nuo "omatoimi"treenit. Murunkin kanssa tein yhden paikkamakuun jonka se pysyi hienosti, varulta tosin seisoin sen lähellä jalka hihnan päällä. Mutta alkaa se olla valmis treenaamaan myös etäisyyttä. Lakin kanssa paikkamakuissa tehtiin häiriöitä, mm. kutsuttiin vuorotellen koiria rivistä omien ohjaajiensa luokse. Ensiksi Laki pysyi hyvin mutta sitten lopussa pari kertaa oli aikeissa lähteä vieruskaverin mukaan. Selvästi sillä kierrokset nousi, maatessaankin se oli hyvin tarkkaavainen. Yksi ryhmäistuminenkin tehtiin (ohjaajat piilossa) ja myös sitä evl-luokan vuorotellen alas- ja ylösmenoa.

Ensimmäisessä omatoimitreenissä Lakille tehtiin kisamainen harjoitus, liikkeinä ruutu, tunnari, metalli ja luoksetulo. Ja kyllä meni koira halpaan: ei tottelusta tietoakaan kun se meni ruutuun vaan kauhea juoksentelu ja kohkaaminen. Samaten tunnarissa se ei vaivautunut haistelemaan ollenkaan. metallin se toi reippaasti, luoksetulon eka stoppi venyi n. puoliväliin merkkien keskelle, kun tästä sitten vapautin sen takapalkalle kentän laidalle Laki oli todella äimistynyt. Hehhee :)

Toisena päivänä sitten hiottiin ruutua. Vasta maahanmenosta pääsi palkalle ja palkkakippo oli kentän laidalla. Ensiksi Laki yritti taas juoksentelua, sitten laitettiin sille targetti jolla saatiin onnistunut pysähdys jonka jälkeen menin aika lähelle käskyttämään maahan. Ja tästä sitten juostiin palkalle. Tunnarissa täytyi myöntää että Lakille on tullut painetta epäonnistuneista treeneistä, niinpä palattiin takaisin nakki-oman-vieressä harjoitukseen. tehdään tätä jokunen kerta ja kokeillaan sitten uudelleen. Ja ikinä en enää kiellä jos se tuo väärän!

Murun kanssa ehdittiin tehdä vaikka mitä. Stoppeja seisomaan ja maahan, ruutua, hyppyä,  seuruuta ja kaukoja. Stopeissa ollaan ihan hyvällä mallilla, täytyy vaan auttaa sitä paikalla pysymistä kehumalla kun kävelen takaisin, ja mun täytyy kävellä rohkeasti mutta ei koiraan katsoen. Stoppileikittelyssä täytyisi keskittyä pysäytyksiin kauempana ja myös sivulla.  Ruudun treenaamiseen ja hyppyyn samaten täytyy yhdistää nämä stopit! Muuten jatketaan kuten ennenkin, targetilla, mutta täytyisi pyrkiä siihen että Muru kääntyy targetilla sen taakse + minua kohti ja pysähtyy siihen. Tätä pitää harjoitella erikseen!

Seuruussa opettelen pitämään lelua kainalossa ja palkkaamaan koiran siitä. Koiran tulisi tavoitella sitä sieltä ylhäältä kun saa luvan. Näin päästään myös vasemman käden seuraamisesta eroon! Lyhyitä pätkiä, myös namipalkalla imuuttamalla välillä toki. Seinää tms. vasten / auton ympäri niin saadaan treenattua tiiviyttä ja vasemmalle käännöksiä.

Kaukoja kokeiltiin niin että Murulla pysyisi etutassut paikallaan. Ja juu, näyttäisi siltä että se toimisi sille hyvin. Muut vaihdot jo onnistuivatkin paitsi istumasta maahanmeno, mutta Hanna ehdotti että jätetään se vielä treenaamatta kunnes Muru tajuaa että ne etutassut pitää liimata maahan. Ja tähän sitten apuna esim. opettaa että etutassun päälle voi laittaa namin?! Se olisi kyllä tosi hyvä idea, pitää kokeilla! Naksuttelemalla aluksi, asennonvaihdoista kiva leikki.

Sitten puhuttiin yleisesti mm. luoksetulon ja noutojen luovutusasennoista. Suoraan sivulle tullessa saadaan suora asento automaattisesti vaikka koiran tulosuunta olisi vino, esim. ohjatussa noudossa. Kisapalkkauksen harjoittelua, siirtymiset liikkeiden välillä (ei koskaan niin että itse menee "viivalle" ja kutsuu koiran siihen, vaan aina mennään yhdessä -> suora aloitusasento). Oma fiilis kokeessa: hiukset, vaatteet yms asiat kuntoon. Harjoiteltava myös odottelua (koira perusasennossa  "vapaalla").