Nyt se on sitten käyty, ensimmäinen voivoi-koe Lakin kanssa. Enää ei tarvitse miettiä mihin luokkaan ilmoittaisi... Tulosta ei ekalla kerralla tullut, mutta Laki teki sellaisia virheitä että todennäköisesti avoimessakaan se ei olisi saanut ykköstulosta joten ei harmita. Toisaalta kokeen aikana tuli monta pientä onnistumisen siementä joista sietää olla tyytyväinen.

Paikkamakuu. Tätä treenattiin kokonaista kerran viikolla ennen koetta. Ei kuitenkaan ongelmia itse paikallaolossa, mutta sekä alasmenokäskyä että ylösnousua Laki noudatti todella nihkeästi, siis hitaasti liikkuen. Hieman oli nuuskutellut maatessaan. Siitä saatiin ihan ansaitusti 9.

Ekana yksilöliikkeenä oli tunnari, arvatkaa vaan olinko tyytyväinen! Nythän saatoin hieroa käsiini nakkia juuri ennen kehään menoa ja oman runsas hajustaminen olisi ainakin varma. Tässähän on nimittäin ollut treenissä vähän ongelmia: Ihan ekalla kerralla kun treenasin kapulattomuudesta johtuneen tauon jälkeen, Laki teki 4 kertaa hyvän, oikeanlaisen suorituksen. Koska minä en olisi minä jos olisin tyytynyt tähän, aloin hinkaamaan tätä harva se päivä ja sainhan sieltä tulemaan vääriäkin kapuloita... ja kun koe alkoi lähestyä, paniikki iski. Niinpä koitin kikkailla moittimalla Lakia vääristä ja tästähän koiraparka meni aivan hämilleen, eihän se tietenkään tahallaan ollut huolimaton. laki toi väärän ihan samoin perustein kuin Lettukin on tuonut: se ei aina malttanut tarkentaa hajun lähdettä vaan saattoi napata viereisen kapulan tai sen minkä oli nähnyt liikkuvan. Tai sen mihin tuuli kuljetti hajua. No, nyt koepäivänä laki oli sen verran epävarma että ensiksi kääntyi minun mukanani (mitä sen ei kuulu tehdä tosin joskus se ei ole meinannut pysyä aloillaan), sitten kun lähetin sen se meni kapuloiden sivuun, sitten toiselle puolelle... siis väisti kapuloita. Kun sallitut käskyt oli käytetty, pyysin tuomariilta lupaa auttaa koiraa ja menin lähemmäs tukemaan sitä. Kun Laki sitten meni kapuloille, se toi oman.

Seuraavaksi tehtiin liikkeestä istuminen. meidän varma liike? Juuei. Laki teki tosi hienon liikkeestä seisomisen vaikka muka varjosta näin että se alkoi istua! Pöh.

Kolmas liike oli ruutu. Olin innoissani kun Laki lähti kohti ruutua hyvävauhtista laukkaa ja ihan suoraan. Mutta... se ei pysähtynyt ruutuun huudostani huolimatta vaan jatkoi yli, myös kehänauhan yli (tätä en kyllä itse huomannut). Yirtin ohjailla sitä muutamalla käskyllä, se kyllä aina lähti takaisin kohti ruutua mutta yli. Kun viimein sain sen pysähtymään ruutuun ja siellä maahan, kehuin ja kutsuin luokseni. Nollahan tämä olisi ollut kuitenkin.

Sitten luoksetulo. Ou jee... Luoksetulon seisomis-pysähdys on myös kärsinyt inflaation. Olen treenannut niin takapalkalla kuin avustajan kanssa, mutta Lakilla ei enää tunnu olevan mitään tarvetta pysähtyä nopeasti. Lisäksi se tokassa pysäytyksessä ei mennyt sillä ekalla käskyllä maahan.

Seuraaminen oli Lakiksi melko vaisua, mutta oli siinä oikein hyviäkin pätkiä. Yhdessä paikallaan-askelluksessa se ei tullut mukana vaan jäi jotenkin äimäilemään. Hyvää tässä oli kuitenkin se että tosi pitkän kaavion aikana seuraaminen ei kuitenkaan huonontunut vaan oli aika samanlaista alusta loppuun. Saatiinkohan me siitä 7.

Kauko-ohjaus, joka on ollut niin vaikea että ennakkoon arvelin että hyvä jos edes nousee maasta. Olen tehnyt treeniä ihan lähietäisyydeltä ja siinä se onkin alkanut sujua hyvällä tekniikalla. Niinpä yllätyin iloisesti kun Laki teki nyt kolme ekaa vaihtoa (s-i-m) ihan puhtaasti! Sitten olisi pitänyt nousta istumaan mutta Laki juurtui. Saadakseni sen liikahtamaan tein jonkun kutsuliikkeen ja sehän lähti tulemaan minua kohti.

Hyppynouto oli vauhdikas mutta Laki vähän maisteli vierasta kapulaa ennenkuin otti sen suuhunsa. No eipä olla harjoiteltu juurikaan vierailla kapuloilla! Tästä saatiin muistaakseni 8.

Viimeisenä liikkeenä oli metalli joka on ollut myös tosi hankala. Tosin viimeisimmissä treeneissä Laki on alkanut tuoda metallin ihan yhdellä käskyllä mutta arvelin että koetilanne vaikuttaisi sen verran että ongelmia olisi taas. Mutta ei! Laki meni reippaasti kapulalle, otti sen heti ja toi iloisesti! Toki se palautusvauhti oli (reipas) ravi, siitä yhden pisteen vähennys eli 9. Tyytyväinen olin tähän kyllä.

Tuomarin kommentit lopussa olivat että selvästi koira osaa mutta ei nyt halua tehdä töitä minulle, eli yhteistyö ei pelaa. Kokonaisvaikutukseksi saatiin siksi 6,5. Totta, tätä ongelmaahan meillä on ollut ennekin, Laki ei tottele käskyjä jos sitä itseään ei juuri huvita. Lakihan on luonteeltaan erittäin itsenäinen koira. Pitäisi vaan löytää se punainen lanka jolla sen saisi tekemään juttuja miellyttääkseen minua. Ideoita otetaan vastaan!