Kun näitä uusia koiraharrastuslajeja nyt tuntuu sikiävän kuin sieniä sateella niin päädyin kokeilemaan disc-doggingin (koirafrisbeen siis) lisäksi myös Rallytokoa. Rallytoko (vai rallitoko?) tulee toukokuussa viralliseksi lajiksi ja sen jälkeen siinä voi saada koiralle virallisia koulareita ja mahdollisesti jopa valioitua. Ja näyttäähän se hauskalta nopeassa tempossa eteen tulevine tarkkoine tehtävineen. Lisäksi kynnys kilpailutasolle on aika matala ja sehän on motivoivaa ja mukavaa.

Ilmaiselle kokeilutunnille Haukkuvaaraan menin Tulppiksen kanssa. Heti kun mentiin halliin, Tulppa alkoi tapittaa minua silmiin että mitäs nyt tehtäisiin. Ja sitä tapittamista se jaksoi lähes koko tunnin, olisiko pari kertaa vähän nuuhkiskellut toisia koiria (oltiin siis kaikki 8 samaan aikaan pikkukentällä!) ja muuten se keskittyi tekemiseen ihan täpöllä. Palkkasin sitä pääasiassa nameilla ja muutaman kerran vähän rentouduttiin leikkimällä.

Tehtävinä meillä tällä kokeilukerralla oli normaaliseuruun (tai mitä se tässä lajissa nyt onkaan) lisäksi istuminen, maahanmeno, käännökset vasemmalle, oikealle, 180 astetta oikealle ja 360 astetta oikealle, koira sivulta eteen istumaan ja siitä vasemman kautta takaisin sivulle, sekä spiraali (kolmen tötsän kiertämistä). Eli käytännössä ihan samoja juttuja kuin tokossa kaikki muu paitsi tuo sivulta eteen, joka osoittautuikin yllättävän helpoksi, käsillä kun saa "ohjata". Vaikeinta Tulpalle oli sitten tämä edestä vasemman kautta takaisin sivulle, se kun juuri viimeinkin on oppinut tulemaan kiertämällä. Mutta kun käsiapua saa käyttää ja vähän taka-askeltakin ainakin tässä alkuvaiheessa, kaikki temput meni melkoisen hyvin. Niinpä kouluttaja-Oona sanoikin että jos haluamme treeniryhmään, voisimme tulla suoraan jatkoryhmään. Ohhoh! Ja kuulemma ei tarttisi paljoa treenata kun alokasluokka olisi jo ihan kisavalmis! No tämähän pistää miettimään, josko tässä olisi Tulppiksen laji. Sopivasti vaihtelevaa ja yllättävää tekemistä, missään liikkeessä koiran ei tarvitse suoriutua yksin ja alemmissa luokissa ei asentojen tarvitse olla viivasuoria ja äänellä sekä eleillä saa koiraa auttaa. Alanpa tutustua sääntöihin ja tekemään valmentautumissuunnitelmaa :)