Aloitin Tulpan kanssa. Olen nyt muutamana kertana jo toteuttanut sellaista treeniä että Tulpan on tehtävä muutama liike, esim. kolme - neljä rallytokon kylttiä, ja se saa vasta sitten palkan. Jos se ei tee, en kaivele nameja taskusta houkutellakseni sitä vaan koitan saada sen tekemään jollain konstin, vaikka sitten vähän helpottamalla tehtäviä tai alentamalla kriteereitä. Mutta ajatuksena kuitenkin että jokaisesta pikku jutusta ei namppaa tipu. Tämä tuntuu nyt alkavan toimia! Näissä treenisessioissa on aina ollut mukana muutama hankalampi kuvio kuten vasemmalle kääntymistä ja eteenistumista, sitten välissä muutama helpompi. Tänään treenissä oli pidempi setti 1. lähtökyltti 2. koira eteen - oikealta sivulle - istu 3. istu - askel vasemmalle - istu 4. 270 vasemmalle 5. istu - saksalainen täyskäännös - istu 6. käännös vasemmalle ja 7. kieppi (=pyörähdys). Ja tämä meni aivan loistavasti! Tosin ennenkun pääsin edes "radalle", piti tuo lähtökyltti ottaa aika monesti uusiksi. Tulppa kun nousi ja poikitti aina kun otin siltä hihnan pois. Mutta monesta uusimisesta huolimatta se suoritti nämä liikkeet ilman sitä palkkaa tai houkutinta! Näin sen kanssa vaan täytyy jatkaa jos mielii vielä kisatakin. Ja kyllähän meillä tavoitteena on sille RTK2, sen jälkeen sitten katsotaan kokeillaanko jotain muuta lajia.

Laki teki aluksi myös rallia. Muutamia perusliikkeitä ensin ja sitten keskityttiin niihin JJ-käännöksiin. Koira vasemmalla - poispäinkäännös vasemmalle - koira oikealla menee hyvin jos sanon Lakille kieppikäskyn ja sitten ennenkun pyörähdys on valmis, vieruukäskyn. Koira oikealla - poispäinkäännös oikealle - koira vasemmalla ei mene oikein ollenkaan hyvin kun Laki ei ymmärrä tähän suuntaan tuota kieppiä. Pitäisiköhän siihen ottaa eri käsky? Ja toisaalta me ei olla harjoiteltu kieppiä oikealle ollenkaan.

Koira vasemmalla - käännökset oikealle - koira oikealla myös vaati vähän säätöä, onnistuu jos sanon vieruukäskyn hyvissä ajoin ennen kun alan kääntyä. ja hyvissä ajoin tarkoittaa n. kaksi askelta ennen ajateltua käännöstä! Koira oikealla - käännökset vasemmalle - koira vasemmalla on se varmin käännös, mutta tässä täytyy tehostaa tuota Lakin kääntymistä myös takaosalla lisäkäskyillä. Iloinen asia on että vieruu (ts. seuraaminen oikealla puolen) on tosi hyvällä mallilla :)  Sitten tehtiin vähän ihan perus-takapäänkäyttötreeniä käännöksissä oikealle (koira oikealla). Kyllä se sieltä tulee mutta tämä on vielä vaikeampaa kuin mitä se oli vasemmalle käännyttäessä!

Seuraavaksi laki teki muutaman tokoliikkeen: Tunnari ja kaukot. Tunnaria ollaan nyt tehty apuhajun ja apunakkien kanssa muutamana päivänä ja kertaakaan ei ole tullut väärää kapulaa. Nyt Karo oli liikkurina ja tehtiin ihan kisamainen liike, paitsi että vääriä kapuloita oli enemmän ja ne oli lähempänä toisiaan kuin kokeessa. Ihan tarkoituksella. No, lakillehan kävi sitten niin että se tönäisi kuonollaan kaksi kapulaa ihan päällekkäin ja toi sitten sen väärän... en ottanut sitä vaan käskin hakea uuden, nyt se toi oikean. Tehtiin uusiksi samanlainen harjoitus ja nyt tuli kerralla oikea. Tätä täytyy vaan nyt treenata, Lakilla on oikein hyvä asenne, ei ollenkaan painetta. Tauko on tainnut tehdä hyvää ja varmaan nuo rallitreenitkin kun se on joutunut vaivaamaan pääkoppaansa ja keskittymään paljon.

Kaukoissa olen keksinyt ihan uuden kikkavitosen: kosketusalusta eli Pringles-purkin kansi eli viivästetty palkka. Kosketusalusta on jossain koiran lähellä, edessä tai takana, ja se tietää että se on siinä. Tehdään liike (kaukot siis) ja sen jälkeen vapautan koiran kaukoista ja se saa alkaa tehdä läppäisyä josta se saa palkkaa. Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta mutta se vaikuttaisi toimivan. Suurin ongelmahan kaukoissa on ollut mielentilan ja vireen hallinta. Jos näkyvä palkka -> kiehuu yli, jos ei palkkaa tiedossa -> juurtuu maahan. Nyt vaikuttaisi siltä että odotettavissa oleva läppäisypeli on juuri sopivan innostava. Kun samaan aikaan treenataan seisomasta maahanmenon tekniikka kuntoon, meillä on valmiit kaukot! Joo, eihän siinä mennytkäään kuin kahdeksan vuotta!

Lopuksi Muru tuli treenimään. Tehtiin tunnari (hienosti!) kun Karo oli vielä paikalla. Seuruuta tehtiin isolla kentällä aika pitkästikin kun samaan aikaan siinä oli aksaaja. Oikein täpäkkää seuruuta mutta aina välillä huomautin kyllä kun katse kääntyi muualle. Pikkukentällä sitten jatkoin noudolla hypyn kanssa, ekalla kerralla tuli paluuhypyn ohi kun en ollut tarkkana, sitten apri ihan onnistunutta toistoa. Metallikapulaa maisteltiin vähän luovutusasennossa. Muutamat liikkeestä seisomaan jäämiset vielä.