JATtilassa oli viikonloppuna kouluttamassa Katja Ojansivu. Tällä kertaa minä skippasin agilityt kokonaan ja osallistuin vain tokokoulutukseen. Harmi sinänsä kun en ehtinyt seurata agilityjuttuja ollenkaan, en myöskään kauheasti toisten tokoiluja mutta onneksi pääsin kuitenkin Lakin ja Murun kanssa osallistumaan. Molemmille sain hyviä ideoita.

Lakin kanssa otettiin ensin ruutua. Nyt kun ruutu oli keskellä kenttää, Laki kyllä hahmotti sen heti ja niinpä se menikin hienosti keskelle ruutua. Mutta, ei lähtenyt ekalla käskyllä, eikä siellä ruudussa suostunut menemään maahan. Seisoi kyllä hienosti. Näihin ongelmiin lääkkeeksi sitten vireen nostatusta. Ja koska Lakilla on jo valmiiksi ruutua merkitsevä ennakkosana "katso", oli tästä sanasta helppo alkaa rakentaa virittelysanaa: seuruutin Lakia kohti ruudun lähetyspaikkaa hokien sille samalla "katso, katso" ja Katja vei samanaikaisesti ruutuun palkkaa. Ekalla kerralla Laki jäi silti vielä lähetyksessä hoomoilastelemaan mutta kun otettiin toistoja, alkoi ruutuunlähtö parantua ja vauhti kasvaa. Lisävinkkinä sain kehoituksen käyttää myös käsimerkkiä lähetyksessä, kyllähän se Laki niitä käsiä seuraa.

Toisella kierroksella keskityttiin kaukoihin. Katjan mielestä takapalkka ei ole "se juttu" vaan palkka voi olla ihan hyvin kädessä. Tärkeintä on kuitenkin ettei asennonvaihtoja tehdä pelkkä nakki silmissä vaan ensin käsky + ohjaus, ja sitten vasta palkka. Palkasta luopuminen on tärkeää jotta koira alkaa keskittyä omaan tekemiseensä. Lisäksi katsottiin Lakin asennonvaihtotekniikkaa, se pitäisi saada seisomaan noustessaan jättämään etujalat enemmän alleen. Nyt se venyttää itseään eteenpäin ja jossain veiheessa sen on pakko liikkua kun koirasta loppuu muuten mitta. Se ei ehkä osaa siirtää painoa etujaloilleen ja siksi se tulee pitkäksi? Mietin tähän jotain keinoja kotona.

Murun kanssa olin sitten toisena päivänä. Ensin katsottiin Murun seuruuta, joka Katjankin mielestä näytti varsin hyvälle tässä vaiheessa. Se että Muru päättää itse milloin lopettaa työnteon on tietenkin ongelma, tähän voisi kokeilla lääkkeeksi sosiaalista palkkaa (=kehuja, suom.huom.). Eli vaikka käytän imuutus-kädennnosto-naksu-nami-tekniikkaa, välillä voi myös kehua ja koittaa pitää sillä tavalla koiran huomiota yllä.

Sitten pähkäiltiin luoksetulon eteenistumista. Ja kas, Muru teki sen niin hienosti nyt ettei koskaan ole tehnyt! Ei puhettakaan tassujen nostelusta tai orava-asennosta... penkillä tehdessä Katja neuvoi minua nojaamaan taaksepäin jotta koira saa tulla ihan "päälle". Sitten seistessä seisotaan hieman polvet koukussa jotta koira saa rintäkehälleen tukea jaloista, tämä auttaa myös suoruuteen. Kun muutama nami on syöty siinä oikeassa paikassa, se vapautusnami voi lentää aika kauas jolloin saadaan seuraavaan toistoon myös vauhti mukaan, eli alusta asti vauhdista tähän eteenistumiseen. That's it.

Lopuksi tehtiin Murullekin vielä ruutua, ihan vaan naksutellen kun koira meni ensin vahingossa ruutunauhan yli. Tosi pian Muru alkoi tarjota sinne menoa, sitten piti vaikeuttaa odottamalla että se menee keskemmälle ruutua. Kuitenkin pitää välttää sitä että koira kokeilee että "saako tästä naksun, ai ei, siirryn" vaan jos koira jää patsastelemaan liian lähelle, se kutsutaan pois ja annetaan yrittää uudelleen. Muru innostui tästä ihan tosi paljon... ja tottakai tällaisia harjoituksia kannattaa tehdä nyt jo, Murun kanssa kun olis tarkoituskin edetä tokoluokissa aika nopeasti sinne ylimpään.

Täytyy sanoa että nyt kyllä tokokärpänen puraisi ihan kunnolla :)