Lakin jalkavaivaa varoessa ollaan sen kanssa treenattu vain hyvin pienesti kerrallaan. Lyhyitä seuruupätkiä lähestulkoon ilman palkkaa (se on näistä niin innoissaan muutenkin), kaukoja, ruutua ja metallinoutoa. Kaukoissa olen päässyt n. 5 metrin etäisyydelle kaikissa muissa asennonvaihdoissa paitsi seisomasta maahanmenossa. Se onnistuu puhtaasti vain ihan läheltä, ei kuitenkaan nenästä tarvitse kuljettaa alas siinäkään. Ruutua olen tehnyt yleensä vain toiston niin että makupala on valmiina alustalla ja samalla vahvistettu vihjesanaa (katso) lähetyspaikalle seuratessa. Aika suoraan alkaa jo mennä JOS ruudun vierellä ei ole muuta häiritsevää kuten seinä tai agilityesteitä. Toisaalta, eilen menin lähettämään ihan agiputken viereltä eikä Laki vilkaissutkaan siihen!

Metallinoutoa olen tehnyt myös tyyliin "vain yksi onnistunut nouto riittää" ja viimeksi eilen kapula nousi ihan samantien, toisinaan tässä on pientä viivettä ja olen joutunut välillä antamaan uuden käskynkin. Mutta suunta siis parempaan! Kun noita vauhtiliikkeitä ei voi paljoa ottaa, pitäisi nyt työstää tunnari oikein varmaksi, kun muistaisi joskus ohiajaessaan käydä ostamassa tunnarikapuloita!

Murullekin pitäisi alkaa opettaa noutojuttuja ja ajattelin sen kanssa aloittaa kapulan rauhallisesta pitämisestä tunnarikapulalla. Se selvästi keksii omia juttuja enempi silloin kun tehdään aina vaan noita vanhoja tuttuja asioita. Niinpä olen ottanut sille ohjelmistoon vauhdista pysähtymistä seisomaan, käsimerkillä nyt alkuun mutta ajattelin yhdistää siihen myös sanan jotta se toimisi sitten myös jättöliikkeessä. Muru pysähtyy hienosti jo kauempanakin ja pysäytyskäsimerkin jälkeen nakkaan sille nakinpalan palkaksi. Jos se alkaa ennakoida kutsunkin sen eteenpäin pysähdyksen jälkeen ja palkkaan toiseen suuntaan. Miksei tämä ole ollut näin helppoa aikaisempien koirien kanssa?

Murun kanssa olen kyllä hylännyt ajatuksen että treenaisin sitä pelkästään hihnassa. Minulta jää monta palkkaustyökalua käyttämättä koska se palkkaantuu parhaiten heitetystä makupalasta ja juoksemisesta lelun kanssa. Mutta silloin pidän sen kiinni jos kentällä on muita koiria.

Murun seuruu on edelleen hyvin vahvasti kädessä kiinni. Toisaalta siinä käödessä ei tarvitse olla makupalaa. Mutta miten saan sen käden siitä irti? Istahtamiset ja maahanmenot on vauhdikkaita mutta nekin toimivat lähinnä kun ollaan naamatusten toisiimme nähden, näistäkin pitäisi alkaa kokoamaan kokonaisia liikkeitä. Pelkään niin paljon että vire lössähtää että en uskalla viedä koiraa eteenpäin. 

Ruututreeniä ollaan jatkettu kosketusalustan kanssa. Ilman sitä ei päästy yhtään eteenpäin etunauhan ylittämisestä. No, käy se näinkin, alusta vaan täytyy sitten joskus häivyttää. Toisaalta kun se nyt on siellä, siihen voi joskus laittaa namiakin lisäämään imua ruutuun. 

Paikkamakuu on ihan sika vaikeeta Murun kanssa. En ole voinut vielä(kään) tehdä mitenkään muuten kuin olemalla itse kyykyssä koiran vieressä. Ja silloinkin se ehtii rekisteröimään kaikenlaista ympärillä tapahtuvaa... Luoksetulo on sentään edistynyt, joskin toisinaan Muru tässäkin ns. unohtaa mitä oli tekemässä ja painelee minusta ohi. Mutta kun keskittyminen säilyy se tulee suoraan ja lujaa, eteenistahtamisen hahmottaminen vauhdista on vielä vaikeaa. 

Tulppis on kyllä myös edistynyt mutta joissain asioissa on sitten tullut takapakkia. Kun se nyt viimeinkin on oppinut tulemaan sivulle (takakautta kiertäen) niin luoksetulon eteenistuminen on unohtunut. Plääh. Mutta, jättöliikkeissä pääsen jo 15 - 30 askeleen päähän ja paikkamakuu on myös vahvistunut huimasti. Seuruu ei ole mitään viettipingotusta mutta se kuitenkin kestää siinä paikallaan ilman apuja ja palkkaa. 

Tulppikselle on istuminen vaikeaa. Seuraamisessa pysähdyksissä koitan palkata sitä joka istahtamisesta ja pitäisi sitten vahvistaa ihan pelkkää istahtamistakin, irrallaan siis. Maahanmeno on paljon helpompi sille, tosin kyllä senkin voi hetkittäin unohtaa... mutta Tulppis on aivan ihanan varma häiriöissä, se ei edes vilkuile vaikka toinen koira tekee ihan vieressä. Enpä olisi tätä uskonut vielä vuosi sitten! Onkohan sen kuulo heikentynyt tai jotain?

Kotona on kesä. Koirat ovat pulikoineet järvessä, ihan uimasilleen ei vielä ole heittäytynyt edes Lettu, vesi on kuitenkin alle 10 asteista vielä, mutta kaikki käyvät kahlaamassa (heh, Laki pitää viedä hihnassa kun se ei muutenkaan saa juosta irti) ja Tulppis ja Muru oikein telmivät vedessä.