Niin se vaan on, että kun keväaurinkot alkaa pilkistellä aamulla ikkunasta herää sitä paljon virkeämpänä ja innokkaampana. Taas kerran on varsin optimistinen olo koirailun suhteen :)

Murun kanssa olimme JATtilassa tottelevaisuusseminaarissa. Meidän ryhmän kouluttajat olivat Mari jotain ja joku mies... nimet menivät kyllä harmikseni ohi. Ihan päteviä molemmat kuitenkin. Murun kanssa tehtiin seuraamista, sivulletuloa ja luoksetulon eteenistumista. Ihan ensiksi sain ohjeeksi pitää koiran koko ajan hihnassa kun sillä kerran on tilanteesta karkailuun taipumusta. Sitten seuruussa vähän takapakkia, eli enemmän imuutusta ja vaikeatkin käännökset mukaan kuvioon, sitten helpommilla suorilla reippaasti kättä ylös. Ja Oikealle kääntyilyn sijaan paljon vasemmalle kaarrosta. Seuraaminen menikin sitten tosi hienosti, tein myös tiukkaa henkilöryhmää eikä Muru edes huomannut että mentiin nahka vieraan ihmisen jalkaa viistäen.

Luoksetulon eteenistumiseen sain ohjeeksi nakilla houkuttelun sijaan käyttää hihnaa ohjaavana apuna, hihna oli toki kiinni pehmeässä pannassa ja ihan vähäisesti siitä nypyttäen. Juu, en tosiaankaan tarvinnut  mitään nakki-apuja tähän :) Sivullesiirtymisisä sitten taas nakki-avulla koskapa Murulle ei tätä vielä ole opetettu. Ketteränä koirana se hoksasi homman tosi nopeasti ja pystyin pienentämään käsiapua jo nyt.

Muita koiria katsellessa sain toki muitakin vinkkejä ja ideoita. Esimerkiksi Tulpan harrastamaan hillumiseen ja minun puremiseen niinkin yksinkertainen konsti kuin että astuu hihnan päälle jolloin koira ei pääse hyppimään! Seuraamisessa vasemman käden "irrottamiseen" nami oikeaan käteen ja tarvittaessa sitä sitten pidetään vasemmalla kyljellä (juu, niinkuin mun käsi muka ylettyisi siihen mutta kokeillahan aina voi...) jolloin voidaan korostetusti heiluttaa vasenta kättä siellä koiran vasemmalla puolella. Muitakin ajatuksia ja elämyksiä syntyi, lisäksi uusia ystäviä :)

Heti tänään sitten piti päästä kokeilemaan JATtilaan näitä juttuja. Muru oli vallan villinä kun sekä ykkös- että kolmoskentillä oli agittajia, mutta ehdottomasti kielsin sitä haukkumasta ja katselemasta niitä. Välillä tämä kyllä tuntui toivottomalta mutta sain kuin sainkin tehtyä myös ihan erinomaista laadukasta seuraamista. ja luoksetulon eteenistuminen oli nyt oikein miellyttävää, lähelletuloon ei tarvinnut auttaa mutta vähäistä vinoutta pääsin korjaamaan kyllä sillä hihnalla. Lisäksi tehtiin ruutua kosketusalustalla, tässä vaiheessa Muru pääsi kerran karkaamaan, sitten otinkin hihnassa ihan siellä ruudussa alustan läppäisyä ja kun muut treenasivat rauhallisemmin, päästin vasta irti ja otettiin kauempaa. Hienosti meni, melkein täydeltä matkalta ja vauhtia oli edestakaisin juoksutuksessa!

Tulpan kanssa kävin läpi BH-kuviot mutta aloitin noudolla koskapa Herrassa tuntui olevan virtaa. Pitkästä aikaa meillä oli 650-grammainen kapula jota Tulppa ensin vähän kummasteli mutta muutaman pitoharjoituksen jälkeen ihan kokonainen noutoliike onnistui, vähän täytyi auttaa luovutusasentoon tulossa. 

BH:n liikkeet menivät ihan kohtalaisesti: seuruu on ok mutta jättöliikkeiden rytmitystä täytyy harjoitella, muuten Tulppa lähtee helposti mukaan. BH:ssahan nykyisin täytyy ohjaajan pysähtyä jättöliikkeissä ja se on mulle ihan uutta. Luoksetulon eteenistumista en uskaltanut kokeilla auttamatta mutta sivullesiirtyminen tuli ihan ilman apua! Wau! Sitä treenasin sitten erikseenkin, ehkä vähän liikaakin. Lisäksi vielä istahtamisia (liikaa näitäkin :( ) ja paikallamakuuta häiriössä, ollen itse ihan lähellä ja välipalkkaillen.

Tauon jälkeen Tulppa pääsi myös kokeilemaan agiesteitä: A:n kontakti oli päässyt hupsista unohtumaan samoin pujottelun viimeinen keppiväli... mutta toistoilla saatiin ihan ehjät suoritukset molemmista. Pussi ja rengas muistuteltiin myös mieleen.

Laki treenasi piiiiitkän seuraamiskaavion. Olin oikein tyytyväinen vaikka välillä kuului ihan pientä piippaamista. Ei kuitenkaan edistämistä, pari vasemmalle käännöstä tein itse huolimattomasti ja Laki meinasi jäädä alle mutta ei kuitenkaan ympäripyörähtämisiä. Sitten otettiin ruutua jonne olin vienyt makupalaa valmiiksi. Edestakasjuoksutusta tähän sen minkä uskalsin sitä juoksuttaa, välillä kävin viemässä makupalaa ja välillä se meni tyhjälle alustalle. Juoksulinja kuitenkin suoristui ja samalla sain ajettua sisään "katso, katso" ehdollistamissanaa. Lopuksi vielä kokonainen liike, jouduin antamaan kaksi käskyä sivulletuloon, sitä täytyy muistaa treenata ennenkuin kokeeseen mennään.

Lopuksi kaukoja, parin metrin etäisyydeltä. Maasta seisomaannousu on puhdas ja varma, samoin seisomasta istuminen. Maasta istumisessa Laki nyt mielellään nousisi seisomaan, osasyynä saattaa olla kipeä jalka ja toisena syynä se että seisomista on nyt niin paljon otettu. Seisomasta maahan se tulee vielä eteenpäin kintereenmitan jos en ole ihan lähellä. Hyvällä mallilla nämä kuitenkin siihen nähden miten vaikeaa tämä on ollut opettaa!