Salme oli meillä pitämässä ihan tilauskoulutusta. Omia kasvatteja ja yksi "ulkopuolinen" nahka oli mukana, joten jo toisia seuraillessa sai paljon ideoita ja ajatuksia omiin treeneihin.

Murulla oli taas keskittymiskyky kadoksissa. Se juoksi muutamia rundeja aina kun sopiva väli sattui. Tätä täytyy muistaa treenata sen kanssa jatkuvasti, että voin pitää taukoa ja jutella kouluttajan (tai tuomarin tms.) kanssa ilman että koira katoaa maailman ääriin. Hurjan hauskaahan sillä toki on.

Seuruu oli aktiivista ja innokasta mutta paikka seilaa. Pahimmillaan se oli niin edessä että mä potkin Murua kintereille tai pysähdyksessä se istahtaa mun eteen, pehva varpaiden päällä. NO, namikättä mukaan jolla paikkaa saadaan ojennukseen eikä se toisaalta haittaa vaikka se vire olisi vähän matalampi, varsinkin tässä tekniikkapuolta treenatessa. Mun käsiin pitää myös kiinnittää huomiota. Nythän mulla on vammakäsi vaikka en sillä koiraa houkuttele vaan yritän rauhoitella... kun namia pidetään kädessä pitää toinenkin käsi nostaa ylemmäs jottei näytä vinolta. Hillityt ja tiiviit kädet Murun kanssa joka tapauksessa.

Liikkeestä maahanmenossa Mursa oli unohtanut mitä man-käsky tarkoittaa. Lisäksi se ryömi eteenpäin maahanmennessään. Sen ajatus pitää siis saada enemmän taaksepäin, palkkaa taakse, mahdollisesti myös takapalkka? Lisäksi maasta ylösnousuun täpäkkyyttä ja suoruutta; nami valmiina kädessä kun käskytetään ylös. Muru mielellään nousee ensin seisomaan ja siitä vasta maahan.

Luoksetulossa stoppi pelkälle ääniavulle - nythän olen käyttänyt molempia. Pysähtymisen tekniikka on Murulla hyvä. Jotta saadaan varmistettua myös kaukana pysähtyminen, treenataan takapalkka vaikka sitä ei vielä tarvitakkaan. Luoksetulon sivulletulo on epämääräinen, käytetään kuuriluontoisesti käsiapua oikeanlaisen kierähdyksen aikaansaamiseksi.

Liikkeestä seisominen - tässäkin itse pysähdys hyvä mutta enemmän huomiota jättämiseen ja paikalla pysymiseen sekä paluuseen. Perus-paikallapysymistreeniä lisäten voimakkaitakin häiriöitä. Sivulle takakauttatulotreeniä erikseen. Tässä paluu koiran eteen ennenkuin palkataan, näin vältetään ennakointi ja kääntyminen kohti. Rauhalliset kädet sekä liike ja selkeä käskytys.

Nouto. Sehän nouti! Muru tarjosi nyt luovutusta eteen, se olis ok koska se on sille helpompaa - ei tarvitse kapulan kanssa kääntyillä jolloin kapula osuu mun jalkaan helposti. Vielä treeniä liinassa ettei pääse liihottelemaan kapulan kanssa. Tiivistysharjoituksia jolloin luovutusasennosta tulee paras paikka. Sivulla istumista ja valeheittoa - kontaktin ja ennenkaikkea perusasennon pysyttävä.

Kaukoista enimmäkseen keskusteltiin. Salme oli sitä mieltä että varmin tapa saada hyvät kaukot on kuitenkin takajalat paikallaan. Kyllähän Muru sen niinkin oppii. Jos otettaisiin etujalat paikallaan, olisi myös aloitusasennossa tehtävä "peppu" maahanmeno jotta liikkumista ei tulisi. Sekä sivulle ylösnousussa peppu olisi hilattava etutassujen taakse, tämä sitten vaikuttaa kaikkiin muihinkin liikkeisiin missä maassa käydään. Kyllä, näinhän se on. Nyt vaan kaukojumppaa rauhallisesti.

Laki treenasi ensin luoksetulon stoppia. Takapalkka ei ole sillä tarpeeksi itsestäänselvyys. Ja kyllähän me sitä tahkottiinkin. Siis ihan vaan sivulla oloa, vihjesana ja vapautus taakse. Kerta toisensa jälkeen Laki paineli ihan muualle. Nyt ei yhtään luoksetuloa ennenkuin se selvästi imee taakse vaikka ei näe siellä olevan palkkaa. Nurmella on hyvä treenata kun nakkikaan ei näy. Sisällä ja hiekalla käytetään apuohjaajaa joka tipauttaa nakin kun koiralle on vihjattu ja se on katsonut taakse.

Sitten ruutuun. Voi mikä paine taas, ilmeisesti "vieras" ihminen saa sille tämän reaktion ettei se haluakaan mennä ruutuun vaan väistää sitä. Nyt nakkia ruutuun (edelleen) ja samalla taktiikalla kuin tuo takapalkkakin, koira ei saa sitä nähdä (toki aluksi jos täytyy auttaa muutamat treenit). Eikä se itse pysähtyminen sitten ollutkaan mikään ongelma...?!

Lopuksi kaukoja. Muut vaihdothan on kunnossa mutta seisomasta maahanmenossa on väärä tekniikka. Nyt otettiin treeniin painon siirto taakse ja samalla myös etujalkojen valvonta, helpostihan Laki tarjoaa istumista tähän. Uskoa ja oivallusta vaan, kyllä (kai) se siitä.

Tunnaria ei voitu treenata kun mulla ei ollut kapuloita mutta oltiin Salmen kanssa samalla linjalla siinä että apuhajulla jatketaan. Treeniä täytyy nyt vaan hajun osalta helpottaa ja samallahan voi lisätä muuta häiriötä jolloin itse liike varmistuu onnistumisten myötä. 

Ja nyt ei kokeisiin ennenkuin nämä liikkeet on kunnossa!