Huotarin Oili oli pitämässä tokovalkkaa Haukkuvaarassa. Olin mukana Murun kanssa ja tottakai seurasin myös kaikki muut koirat, mukavasti kaikki olivat jotakuinkin samantyyppisiä koiria: bortsuja ja pari nahkaa (Kake ja Pongo tietenkin siis) sekä yksi kelpie. Käyttökelpoisia toimintatapoja tuli siis jokaisen treenistä. Yllättävää kyllä aika monella oli ihan samat ongelmatkin...

Murun kanssa keskityttiin seuraamiseen ja perusasentoon. Murun hyvät puolet ovat sen into ja hyvä kontakti, mutta paikka sekä liikkeessä että perusasennossa ovat aika paljon hakusessa. Lisäksi tuli myös hyvin ilmi sen häiriöherkkyys. Näitä sitten lähdettiin työstämään:

Perusasento tulee vaatia aina samalla tavalla. Korjatuista ei palkata mutta jos oikeaan ei meinaa osua millään, koiraa autetaan ensin ts. tehtävää helpotetaan. Oikea paikka on kun Murun etutassut ovat omien varpaitteni kohdalla vierekkäin ja paino tasan molemmilla jaloilla, myös takajalat suoraan koiran alla eikä mitään lonkkakönötystä. Harjoitella voi paitsi niin että toinen häiritsee ja houkuttelee, provosoi koiraa tekemään virheen, myös niin että opetetaan koiralle että se ei saa ottaa kädestäni namia ennen kun annan luvan. Sitten tuo namikäsi pidetään koiran pään vasemmalla puolella jolloin koiran tulisi kääntää päätään poispäin nakista ts. kohti minua. Luvallani sitten se saa kääntää päänsä ja ottaa sen nakin.

Liikkeessä tehtiin muutama askel eteenpäin ja tiukka käännös + pysähdys. Vasemmalle kääntyminen tehostaa takapään käyttöä mutta myös oikealle kääntymiset vahvistavat oikeaa paikkaa. Näitä kun tehtiin, Murun paikka parani selvästi koko ajan.

Sitten vielä ihan perussettiä eli mun täytyy kävellä inasen reippaammin, perusasentoon en saa auttaa koiraa vaan vaatia että se käskyllä myös tulee, virheistä sitä saa moittia kunhan olen varma että se tietää mitä piti tehdä. 

Yhteistreenissä tehtiin ringissä perusasennoissa istu-maa-istu omaan tahtiin, sitten koirien päät ensin ulos ja sitten sisäänpäin kaukoja (sisäänpäin katsoessa tämä oli Murulle tosi vaikeaa kun signaalia tuli niin paljon). Sitten kaikki koirat riviin ja uusien sääntöjen evl-liike paikallaistuminen, kaukokäskyllä maahanmeno ja yksitellen luoksetulo. Ekalla kerralla tässä tuli härdelli kun Muru lähti viereisen koiran perään ja sitten myös meni häiritsemään toisen puolen koiraa, onneksi ei tappelua kuitenkaan syntynyt. Tehtiin sama homma uudelleen vaihtaen vähän koirien järjestystä ja tällä kertaa kaikilla meni liike hienosti.

Lopuksi vielä tehtiin omavalintaisesti yhtä aikaa liikkeitä, minä tein vielä tuota seuruuta käännös-pysähdyksillä sekä muutaman jäävän. Muru vaikutti jo aika väsyneeltä mutta teki silti edelleen hyvällä vireellä ja kontaktilla töitä.

Videoita tulossa.