Viikonloppu-tottisseminaari Kana-Areenalla, kouluttajana Johanna Nivala. Olen ennenkin ollut Johannan koulutuksessa ja täytyy sanoa että nainen osaa asiansa ja monista muista koutseista poiketen, ei ole muuttanut linjaansa vaan ne samat lait pätee edelleen mitä silloin käytiin läpi. Mutta lahopää ei vaan muista saatikka että olisi "viitsinyt" toteuttaa saamiaan oppeja. Nyt kuitenkin ääni kellossa tulee muuttumaan (tämä on lupaus).

Tulpan kanssa olin mukana. Tulppa pelitti lelunsa kanssa oikein mainiosti mutta minä tietenkin sain noottia monestakin asiasta. Ensiksikin, en käytä laisinkaan vapautuskäskyä. Siksipä koira päättää itse, milloin seuraa ja milloin ei, ja milloin tavoittelee palkkaa ja milloin vain kulkee mukana kun nyt ei muutakaan kiinnostavaa ole. Lisäksi tässä vaiheessa lelua tulisi pitää näkyvissä, vasemmalla puolen ylhäällä. Siitä sitten "seuraa", sitten "tsup", sitten vasta käsi liikkuu ja palkkaa koiran. kehuja voi toki käyttää, ja pitääkin, varsinkin jos tehdään pidempää pätkää.

Sitten ne leikkiasiat. Tulppahan leikkii hyvin ja on oikeasti kiinnostunut saaliista. Mun vaan on muistettava ettei se pupu (edelleenkään) juokse koiran suuhun vaan karkuun, ja se ei myöskään sätki hillittömästi vaan liikkuu nopeasti ja määrätietoisesti. Taisteluhetki koiran kanssa ei saa olla repimistä ja riuhtomista vaan tasaista vetoa rauhallisin liikkein, sitten rauhavaiheen jälkeen irrotuksessa lelusta ei saa enää vetää. Ja ylläri, kun pidin lelusta löyhästi kiinni ja sanoin "irti", Tulppis avasi suunsa ja pudotti lelun! 

Viikonlopun aikana tuli monia muitankin käyttökelpoisia työkaluja. Ensiksikin Lakin suhteen on nyt tehtävä jotain että saan sen korkeampaan vireeseen kokeessa. Sillloin se tulee kestämään ne häiriötkin. Myös sille tuo palkkaa edeltävä vapautussana on nyt iskostettava päähän, ettei kokeessa taas käy niin että kehumisen jälkeen koira pettyy kun ei saanutkaan palkkaa. Myös palkka on saatava enemmän saaliiksi, tätä ajoittain olenkin käyttänyt mutta nyt sitten aina.

Puhuttiin paljon koiran aktiivisuudesta ja haukuttamisesta aktiivisuustason nostattajana. Luulen että nyt mulle alkaa pikkuhiljaa muodostua käsitys siitä mitä tämä on, en ole koskaan oikein ymmärtänyt asiaa. Tulpan kanssa en uskalla tällaista työkalua käyttää (se voi tulla käsille) mutta ehkä Murulle...?

Sitten vielä nähtiin moniamonia esimerkkejä siitä kuinka koira tulee epävarmaksi jos ohjaaja ei ole tiukka vaatimustasossaan: jos vähän saa lipsua tulee siitä äkkiä tapa ja yhteen suuntaan kun lipsutaan tarttee tilalle kehittää joku muu manööveri joka entisestään sekoittaa pakkaa. Tämä siis käytännössä tarkoittaa sitä että koiralle on vain yksi oikea tapa tehdä se tottis, ja ohjaajalle on vain yksi tapa ohjata koiraa, ei mitään ylimääräisiä lirkutuksia tai lässytyksiä, eikä ainakaan mennä koiran mukaan jos se koomailee tai hiippailee! Reilu peli molemmin puolin.